Yer: Bodrum / MUĞLA
Yıl: 2014 – 2015
Tür: Özel
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: İşletme
İşveren: Mehmet ULUTAŞ
Proje Alanı: 1014 m²
İşin Kapsamı: Mimari Çizim – Restorasyon
Proje Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
Murat Erdal DERE – Y.Mimar
Fulya POLAT – Y.Mimar
İsmail Kemal BOL – Elektrik Mühendisi
Mustafa Özgür KESKEN – Restorasyon Teknikeri
Çağlar Emre KEÇECİ – Restorasyon Teknikeri
(KORSAN SALİH)
TAYFUN KILIÇ EVİ
Oldukça değerli bir geleneksel sivil mimarlık örneği olması dolayısı ile II. Grup sivil mimarlık örneği olarak tescillenmiş olan yapı, Muğla ili, Bodrum İlçesinde oldukça merkezi bir konumda yer almaktadır. Yapı bölgeye has sivil mimarlık özellik gösteren aşağıdan yukarı sivrilen kule tipli ev şeklindedir. Kule evler Bodrum’da yerleşimin kale sınırları dışına taşması sonrasında yapılan ilk yapılardır. Bu yapıların zemin kotunda yer alan bodrum katlarında ahır yer almaktadır. Asıl ev kısmı yarım katlardan oluşmaktadır. Bu yapıların ana girişleri üst kotta yer alan zemin katından dış merdivenle çıkılan köprü ile sağlanmıştır.
Uzun zamandan beri kullanılmayan ve boş duran yapı, kısmen deforme olmuş ve fiziksel nedenlerle bazı hasarlar almış durumdadır. Zaman içinde birtakım değişiklikler ve ekler yapılmasına rağmen özgün niteliklerinin önemli bir kısmı muhafaza edilmiş durumdadır. Mimari ve sanatsal bakımdan oldukça önemli olan bu yapı grubu ayrıca yapıldığı ve kullanıldığı yıllar açısından bizlere döneminin mimari, estetik ve yaşamsal yaklaşımlarını de aktardığı için kültürel bir belge olarak da çok değerlidir.
Üç katlı yapının, tek hacimden oluşan bir bodrum katı ve batı cephesine dönem eki olarak sonradan yapılan bir bölüm yer almaktadır. Dikdörtgen biçimli plan tipindeki yapıya, sonraki dönemlerde, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda birtakım ekler yapılmıştır. Yapının bodrum kat giriş kısmının sonradan yapıldığı, daha önce bodrum kata girişin ana yapıdan olduğu görülmektedir. Bahçe içinde, düz bir arazide yer alan yapıya ait bir adet havuz, kuyu ve kuyuya ait eklenti bir müştemilat yer almaktadır.
Benzer dönem yakın çevre geleneksel konut yapıları göz önünde bulundurulduğunda; bu yapılar genellikle kule tipli olup bodrum kat + zemin kat + birinci kat şeklindedir. Kule tipli evlerin bulunduğu parsel içerisinde su ihtiyaçlarını karşılamak için yapıya ait bir kuyu bulunmaktadır. Kuyunun hemen yanında ise bir havuz yer almaktadır.
Tescilli binanın çatısı toprak dam sisteminde olup sonradan çimento içerikli bir şap ile yalıtım amaçlı müdahale olmuş olduğu gözlemlenmiştir. Çatının bir kısmı zaman içerisinde çökmüştür. Bu nedenle de yapıda hızlı bir deformasyon süreci başlamıştır. Rölövede 380 kotu planı olarak verilen son yüzeyden çatıya çıkış, yapının doğu cephesine takılmış gibi görünen bir taş niş içinden sağlanmıştır. Bu çıkış duvara dayalı olarak bırakılmış bir ahşap dayama merdiven ile sağlanmıştır. Akdeniz iklimi gösteren tüm sıcak iklimlerde benzer çatı kullanımları ve çatıya çıkış formları gözlenebilmektedir.
Ana yapı mevcutta, bodrum kat, zemin kat ve birinci kat olmak üzere üç kattan oluşmaktadır. Ancak ana yapı özgün halinde bodrum kat, zemin kat, birinci kat ve birinci katın üzerinde bir asma kat mevcuttur. Yapının restorasyon projesi de yapının özgün haline uygun olacak şekilde çizilmiştir.
Yapının yeni işlevine uygun olarak bodrum katı mutfak olarak düzenlenmiştir. Zemin, 1. Kat ve asma kat yeni işlevine uygun olarak tefriş edilmiştir. Asma kattan çatıya olan çıkış mevcut haline uygun olarak onarılmıştır.
Bodrum’daki kule tipi ev mimarisinin güzel bir örneği olan yapı, restorasyon uygulamasının tamamlanmasıyla birlikte, şehir merkezinde bir heykel gibi varlığını sürdürmektedir. Yapıyla benzer şekilde, kesme blok taşlarla inşa edilen havuz ve kuyu, geçmişte olduğu gibi bugün de yağmur suyu hasadının önemli bir parçası olmuştur.
Yer: Bodrum / MUĞLA
Yıl: 2014 – 2015
Tür: Özel
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: İşletme
İşveren: Mehmet ULUTAŞ
Proje Alanı: 1014 m²
İşin Kapsamı: Mimari Çizim – Restorasyon
Proje Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
Murat Erdal DERE – Y.Mimar
Fulya POLAT – Y.Mimar
İsmail Kemal BOL – Elektrik Mühendisi
Mustafa Özgür KESKEN – Restorasyon Teknikeri
Çağlar Emre KEÇECİ – Restorasyon Teknikeri
ÖNCESİ
Ana ve Ek Yapı
Yapı bölgeye has sivil mimarlık özellik gösteren aşağıdan yukarı sivrilen kule tipli ev şeklindedir. Kule evler Bodrum’da yerleşimin kale sınırları dışına taşması sonrasında yapılan ilk yapılardır. Fotografta yapının güney ve batı cepheleri görülmektedir.
Kule Ev
Fotografta yapının kuzey ve doğu cephesi görülmektedir. Yapının doğu cephesinden taşacak şekilde inşaa edilmiş olan yapılar tuvalet ve çatıya çıkış nişidir.
Zemin Kat
Bu yapıların zemin kotunda yer alan bodrum katlarında ahır yer almaktadır. Asıl ev kısmı yarım katlardan oluşmaktadır. Bu yapıların ana girişleri üst kotta yer alan zemin katından dış merdivenle çıkılan köprü ile sağlanmıştır.
Ana Yapı
Uzun zamandan beri kullanılmayan ve boş duran yapı, kısmen deforme olmuş ve fiziksel nedenlerle bazı hasarlar almış durumdadır. Zaman içinde birtakım değişiklikler ve ekler yapılmasına rağmen özgün niteliklerinin önemli bir kısmı muhafaza edilmiş durumdadır.
YAPIM SÜRECİ
Cepheler
Ana yapının taş duvarları mevcut halleri ile temizlenerek korunmuştur. Ek yapının ise hasar görmüş sıvalı yüzeyleri ve betonarme teras çatısı yenilenmiştir.
Zemin Kat
Kullanılamayacak durumda olan mevcut ahşap kirişler ve döşeme yenilenmiştir. Duvarlada taşlar arasındaki derzler onarılmıştır. Ocak mevcut hali ile korunmuştur.
Çatıya Çıkan Taş Niş
Asma kattan çatıya çıkış, yapının doğu cephesine takılmış gibi görünen bir taş niş içinden sağlanmıştır. Bu çıkış duvara dayalı olarak bırakılmış bir ahşap dayama merdiven ile sağlanmıştır. Akdeniz iklimi gösteren tüm sıcak iklimlerde benzer çatı kullanımları ve çatıya çıkış formları gözlenebilmektedir.
SONRASI
Ana Yapı ve Bitişik Müştemilat
Yapının sahipleri köye gelebildikleri zamanlarda aile evi ikametgâhı olarak, gelemedikleri zamanda da kiraya vererek artı değer oluşturmaktadırlar.Ana yapının doğu girişi ve müştemilat girişine taş sutün ile taşınan bir pergole tasarlanmıştır.
Zemin Kat
Duvar yüzeyinde taşma yapan taşlar ve ocak mevcut halleri ile korunmuş ve ayrıca çevre yüzeylerinin sıvanması ve beyaz boyanması ile mekan zenginliğini arttıran öğeler haline gelmişlerdir.
Asma Kat
1. kattan yapının özgün halinde mevcut olan ve buna göre restore edilen asma kat görülmektedir.