Yer: Kavaklıdere / MUĞLA
Yıl: 2008 – 2009
Tür: Kamu
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: Turizm – Konaklama
İşveren: Kavaklıdere Belediyesi
Proje Alanı: 330 m²
İşin Kapsamı: Mimari Çizim – Restorasyon
Proje Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
Şerife TÜRK DERİN – Y.Mimar
KAMİL AĞA KONAĞI
Kavaklıdere – Kamil Ağa Konağı olarak Kavaklıdere Belediyesi tarafından mal sahipleri ile imzalanan protokol gereği kullanma restore ettirme ve belli bir süre ile kullanma hakkını elde etmek suretiyle Kavaklıdere sosyal yaşamına ve turizmine kazandırılmaya çalışılan sivil mimarlık örneği tescilli yapı uzun zamandır metruk durumda olup kaderine terk edilmiş bir yapıdır. Yapım tarihi tam olarak öğrenilmemiş olup mimarisi ve yapım tekniği olarak 1800’lerin sonu 1900’lerin başı olarak tahmin edilmektedir.
Kamil Ağa Konağı’nın ilk yapıldığı dönemde bodrum kat ahır olarak kullanılmakta, at ve eşek barındırılmaktadır. Onun üstündeki oda ise esas yaşam mekanıdır. Mutfak ve tuvalet ise bahçede kullanılmaktadır. Taş duvarlı yapının dış yüzeyi sıvasızdır. Sadece üst kattaki odanın iç duvarları sıvalıdır. Odanın kapısı günümüze kadar özgünlüğünü yitirmeden gelmiştir.
Sonraki dönemde Kamil Ağa babasının evinin yanına yığma ahşap binayı yapmıştır. Çatı sorununu çözmek için dede evinin üzerine de bir kat ilave edilmiş ve böylece çatı bir bütün olarak uygulanmıştır. Ahşap evde alt katlar hizmetli odası, üst katlar ise esas yaşama mekanları olarak kullanılmıştır. Alt katta manzaraya bakan cepheye korkulukların üzerine bir abdestlik yerleştirilmiştir. Üst katta ahşap kerevet ve ahşap kafesler binanın güneybatı ve güneydoğu cephesi boyunca devam etmektedir.
Kamil Ağa Konağı’nın restorasyon çalışmalarındaki öncelikli amaç Kavaklıdere – Muğla’ya hizmet amaçlı olarak binayı kullanmaktır. Bu amaçla yapının içerisine şu işlevler yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bodrum katta; Mutfak, Zemin katta; Çok Amaçlı Oda, Kütüphane- Çalışma Odası, Yöresel Ürünler Sergi Mekanı, Üst katta ise misafirler için yatak odası ve konuk odası çözümlenmiştir. Bina içerisine merdiven altına bir tuvalet yerleştirilmiş, genel tuvaletler bahçede çözümlenmiştir.
Yer: Kavaklıdere / MUĞLA
Yıl: 2008 – 2009
Tür: Kamu
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: Turizm – Konaklama
İşveren: Kavaklıdere Belediyesi
Proje Alanı: 330 m²
İşin Kapsamı: Mimari Çizim – Restorasyon
Proje Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
Şerife TÜRK DERİN – Y.Mimar
ÖNCESİ
Güney Cephesi
Yapının yapım tarihi tam olarak öğrenilmemiş olup mimarisi ve yapım tekniği olarak 1800’lerin sonu 1900’lerin başı olduğu tahmin edilmektedir.
Yapının Durumu
Sivil mimarlık örneği olan tescilli yapı uzun zamandır metruk durumda olup kaderine terk edilmiştir.
Sofa ve Odalar
Ahşap evde alt katlar hizmetli odası, üst katlar ise esas yaşama mekanları olarak kullanılmıştır. Alt katta manzaraya bakan cepheye korkulukların üzerine bir abdestlik yerleştirilmiştir. Üst katta ahşap kerevet ve ahşap kafesler binanın güneybatı ve güneydoğu cephesi boyunca devam etmektedir.
YAPIM SÜRECİ
Güney Cephesi
Ayrışmayı ilerde önlemek ve yapının fiziksel ömrünü daha da öteleyebilmek için çerçeve sistem oluşturacak şekilde duvar üstüne betonarme tekniğinde gizli hatıl yapılmıştır.
Duvarlar
Yığma tekniğinde olan yapının taşıyıcı elemanları, duvarları tahkim edilmek suretiyle bağlayıcı elemanlar dâhil olmak üzere eski ve yeni elemanlar birbirlerine bağdaştırılmış, ahşap karkas sistemi de, yenilenmek suretiyle fiziksel sağlamlık temin edilmiştir.
SONRASI
Kullanım
Restorasyon çalışmalarındaki öncelikli amaç Kavaklıdere – Muğla’ya hizmet amaçlı olarak binayı kullanmaktır. Bu amaçla yapının içerisine şu işlevler yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bodrum katta; Mutfak, Zemin katta; Çok Amaçlı Oda, Kütüphane- Çalışma Odası, Yöresel Ürünler Sergi Mekanı, Üst katta ise misafirler için yatak odası ve konuk odası çözümlenmiştir.