Yer: Milas / MUĞLA
Yıl: 2006 – 2009
Tür: Kamu
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: Hizmet Binası
İşveren: TMMOB Mimarlar Odası Milas Temsilciliği
Proje Alanı: 217 m²
İşin Kapsamı: Restorasyon Uygulaması
Uygulama Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
İsmail Kemal BOL – Elektrik Elektronik Mühendisi
Proje Müellifi:
Nursen ÖREN
TMMOB
MİMARLAR ODASI
MİLAS TEMSİLCİLİĞİ
HİZMET BİNASI
Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan “Körpezler Evi” adıyla bilinen eski ve tescilli bir yapı, Sünnetçizade Hacı Ali tarafından inşa edilmiştir. Evin mülkiyeti 1920-30’lu yıllarda Pembe Körpezlioğlu’na geçmiştir. 2001 yılında ise bu bina, TMMOB Mimarlar Odası tarafından satın alınmıştır. 2006 yılında restorasyon projeleri hazırlanmış, 2009 yılında restorasyona başlanmıştır. O tarihten itibaren Mimarlar Odası Milas Temsilciliği olarak kullanılmaktadır.
Bina, dikdörtgen bir plana sahip olup iki katlıdır. Ayrıca binaya bağlı bir müştemilat yapısı bulunmaktadır. Odalar açık sofaya açılacak şekilde düzenlenmiştir. T formundaki sofadan arka bahçeye geçiş yapılabilmektedir. Sofanın ucunda bir merdiven yer almakta ve bu merdivenle üst kat açık sofaya çıkılmaktadır. Üst katta, sofaya açılan iki oda ve bu odaların ortasında küçük bir oda bulunmaktadır.
Geleneksel Muğla-Milas evlerinde olduğu gibi alt kat yığma taş duvar olup sofaya bakan duvarlar ahşap bağdadi tuğla dolgu, arka bahçeye bakan dış duvar ise harman tuğlası ile inşa edilmiştir. Alt ve üst katlardaki birer odada ocak mevcuttur. Alt kattaki pencereler açılır kanat, üst katta bağdadi duvar üzerindeki pencereler ise giyotindir.
Binanın sol yan cephesi, bitişik nizamda olup sağ yan cephesinde ise eklenti bölümlerden oluşan müştemilat yapısı yer almaktadır. Bu eklemeler, odadan geçilen bir banyo ve bahçeye açılan ocaklık bölümüdür. Ayrıca bu bölümde bir çeşme bulunmaktadır. Binaya yer-yer ve zaman-zaman ihtiyaca göre eklemeler yapılmıştır. Evin tuvaleti ise dış sofanın arka bahçeye açılan kapısının karşısında yer alan bahçe duvarına bitişiktir.
Avlunun sağında yer alan tek katlı müştemilat, yapıdaki izlere ve ilk sahiplerinin anlattığına göre, ilk yapıldığında 3 değil, 2 hacimden oluşmaktadır. Ancak evde bir hamam bulunmaması nedeniyle mevcut iki odanın arası banyoya dönüştürülmüştür. Buradaki mekânlar mutfak ve kiler olarak, zaman zaman da evin hizmetlileri tarafından yatmak için kullanılmıştır. Doğal taş kaplama olduğu düşünülen zemin sonradan betonla kaplanmıştır. Tavan kaplamaları ise ahşaptır.
İlk dönemlerinde, bu mekân, eşek ve at ahırı olarak kullanılmış, 1951 yılında tavanı yükseltilerek ailenin yaşama mekânı haline çevrilmiştir. Sokağa bakan cephe önceden tamamen sağır iken, pencere ve kapılar açılmıştır.
Yer: Milas / MUĞLA
Yıl: 2006 – 2009
Tür: Kamu
Tescil Durumu: Tescilli
Orjinal Kullanım: Konut
Önerilen Kullanım: Hizmet Binası
İşveren: TMMOB Mimarlar Odası Milas Temsilciliği
Proje Alanı: 217 m²
İşin Kapsamı: Restorasyon Uygulaması
Uygulama Ekibi:
Meral OĞUZ BOL – Y.Mimar
İsmail Kemal BOL – Elektrik Elektronik Mühendisi
Proje Müellifi:
Nursen ÖREN
ÖNCESİ
Güneydoğu Cephesi
Sokağa açılan avluya bakan ana cephede üst kat sofaya çıkan bir dış merdiven ve merdivenin hemen yanında bir abdestlik yer almaktadır. Abdestliğe sonradan derme çatma bir musluk bağlanmıştır.
Kuzeybatı Cephesi ve Arka Bahçe
Arka bahçeye dış sofada bulunan çift kanatlı bir kapıyla geçilmektedir. Avlunun sağında yer alan tek katlı müştemilat yapı ilk yapıldığında 3 değil, 2 hacimden oluşmaktadır. Ancak evde bir hamam bulunmaması nedeniyle mevcut iki odanın arası banyoya dönüştürülmüştür. Buradaki mekânlar mutfak ve kiler olarak, zaman zaman da evin hizmetlileri tarafından yatmak için kullanılmıştır.
Açık Sofa ve Merdiven
Üst kat sofaya çıkan ahşap merdiven, iki basamakla çıkılan yığma taştan bir sahanlığa oturtulmuştur.
YAPIM SÜRECİ
Yapı ve Sıva Sökümü
Çatı taşıyıcı karkas sistemindeki çürüyen elemanlar ile ahşap aşık mertek, kiremit altı tahtası saçak alın tahtaları ve diğer makas elemanları ve cephe sıvası sökülmüştür. Niteliğini yitirmiş kapı, pencere, dolap gibi elemanlar sökülüp numaralandırılarak yapıdan uzaklaştırılmıştır.
Karkas Duvarlar
Her iki kattaki odaların duvar yüzeylerindeki taşıyıcı ahşap aksamın çürümüş bölümleri söküldükten sonra yeni çam kereste ile yenilenmiş, özelliğini yitiren tuğlalar yenilenerek duvar örgüsü tamamlanmıştır.
Güçlendirme
Kagir duvarların ayrışmaların, çatlakların olduğu bölümlerine tamir harcı ile güçlendirme uygulaması yapılmıştır.
SONRASI
Güneydoğu Cephesi
Üst kat ahşap sofa üst kat ahşap dikmeleri ile hizalı yığma tuğla kolonlar ile taşıtılmaktadır. Mevcut çiçeklikler, doğal taş bordürler ve podima yürüyüş yolu özgün haline uygun olarak yenilenmiştir.
Güneydoğu Cephesi
Dış sofalı plan tipine sahip ana yapıda, üst katta sofanın gerisinde kırık köşelerden girilen 2’şer oda ve altında 2 oda yer alır. Zemin katta açık olan sofanın sol tarafından U planlı bir merdivenle üst kata çıkılmaktadır. Abdestlik özgün haline uygun olarak restore edilmiştir.
Kuzeybatı Cephesi ve Arka Bahçe
Arka bahçeye açılan ek müştemilat yapısı toplantı odası olarak kullanılacak şekilde mekan organizasyonu yapılmıştır. Dış WC ile bağlantıyı sağlayan yürüyüş yolu podima taşı ile döşenmiştir.
Merdiven
Sofaya çıkan merdivenin ilk basamakları ve sahanlığının devşirme taşlar da kullanılarak yapılmış olduğu sonradan beton kaplandığı anlaşılmıştır.
Açık Sofa
Üst kattaki iki odanın dekoratif alınlıklı ve çoklu kitabeli ahşap kapıları cephe boyunca devam eden açık sofaya açılmaktadır.